Monumenten en oorlogsgraven

Ons land telt talrijke monumenten waar veteranen samen kunnen komen voor bezinning, ontmoeting en herdenking. Sommige van deze monumenten zijn op initiatief van veteranen opgericht. Andere zijn geadopteerd door scholieren. Een overzicht vindt u op de website: www.oorlogsmonumenten.nl. De drie belangrijkste vindt u hieronder, net als informatie over onze oorlogsgraven.

Nationaal Monument (Amsterdam)

Het Nationaal Monument op de Dam te Amsterdam is opgericht ter nagedachtenis aan alle Nederlanders die waar ook ter wereld zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties of tijdens vredesoperaties. Op 4 mei vindt er de jaarlijkse herdenking plaats. Lees meer over het Nationaal Monument op de website van Comité 4 en 5 mei.

Nationaal Indië-monument (Roermond)

Het Nationaal Indië-monument 1945-1962 is opgericht ter nagedachtenis aan de ruim 6.400 Nederlandse militairen die in de periode tussen 1945 en 1962 als gevolg van de inzet in het voormalig Nederlands-Indië of in Nederlands Nieuw-Guinea zijn omgekomen. Het monument in het stadspark Hattem in Roermond is onthuld op 27 september 1988 door Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Bernhard. De oprichting was een initiatief van enkele burgers en oud-Indiëgangers. Op de eerste zaterdag van september vindt er de jaarlijkse herdenking plaats. Lees meer over het Nationaal Indië-monument op de website van het monument.

Nationaal Monument voor Vredesoperaties (Roermond)

Het Nationaal Monument voor Vredesoperaties staat, net als het Nationaal Indië-monument, in het stadspark Hattem in Roermond. De onthulling vond plaats op 24 oktober 2003, de viering van de officiële oprichtingsdatum van de Verenigde Naties. In naam van de VN zijn talloze vredesoperaties uitgevoerd. Met het monument gedenkt Nederland de militairen die sinds het begin van de Korea-oorlog tijdens of als gevolg van een vredesoperatie om het leven zijn gekomen. Lees meer over het Nationaal Monument voor Vredesoperaties op de site van het monument.

Oorlogsgraven

De Oorlogsgravenstichting heeft als taak de aanleg, inrichting, instandhouding en verzorging van het Nederlandse oorlogsgraf, waar ter wereld dit zich ook moge bevinden. Dit geldt ook voor het onderhoud van de in Nederland liggende graven van leden van de geallieerde strijdkrachten, voor zover daarvoor niet door het betrokken land wordt gezorgd. De Stichting onderhoudt ongeveer 50.000 Nederlandse oorlogsgraven verspreid over de wereld. Dit zijn graven van burgers en militairen die na 9 mei 1940 gevallen zijn. Hun graven zijn te vinden op erevelden en op gewone begraafplaatsen in dorpen en steden. Op hun website kunt u in een database zoeken waar gevallenen begraven liggen en meer lezen over het werk van de Stichting.

Database monumenten Comité 4 en 5 mei

In de database van het Comité 4 en 5 mei vindt u interessante informatie over meer dan 3.500 monuten en resterende sporen van de oorlog in het landschap.

Oorlogsgravenstichting

De Stichting onderhoudt ongeveer 50.000 Nederlandse oorlogsgraven die verspreid liggen over de hele wereld. Het betreft hier graven van burgers en militairen die na 9 mei 1940 gevallen zijn. Hun graven zijn te vinden op erevelden, maar ook op gewone begraafplaatsen in dorpen en steden.

Snel navigeren in het Veteranenloket

Zoekt u informatie?

Direct contact

088 334 00 00

Het Veteranenloket is 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.

info@veteranenloket.nl