Onderscheidingen en eretekens

Onderscheidingen vormen een blijk van erkenning en waardering voor uw inzet en de omstandigheden waaronder die plaatsvond. De onderscheiding wordt vaak uitgereikt in de vorm van een medaille, ereteken of draaginsigne. Een draaginsigne is geen officiële militaire onderscheiding.

Draaginsigne Veteranen

Wanneer u een veteranenpas aanvraagt, krijgt u automatisch een Draaginsigne Veteranen toegestuurd. Dit draaginsigne is een waardering voor het risicovolle werk dat u als militair in naam van de samenleving heeft verricht. Het Draaginsigne Veteranen is ontworpen Piet Bultsma. De gestileerde zwaardschede heeft een opvallende V-vorm die staat voor de begrippen veteraan, vrede en veiligheid.

Draaginsigne Gewonden (DIG)

Het Draaginsigne Gewonden wordt toegekend aan militairen en veteranen die onder oorlogsomstandigheden of tijdens vredesoperaties lichamelijk of psychisch letsel hebben opgelopen. Het Draaginsigne Gewonden is een belangrijke vorm van erkenning voor hun militaire inzet en de offers die zij daarbij hebben gebracht. Meer informatie over het DIG en het aanvragen ervan leest u op de website van het Veteraneninstituut.

Zilveren roos

Heeft u nog steeds contact met degene die tijdens uw uitzending het belangrijkste voor u was? Dan kunt u voor hem of haar een zilveren roos aanvragen. U mag het erkenningsteken zelf aan die persoon uitreiken. De aanvraag kunt u doen via dit formulier

Officiële onderscheidingen

Alle informatie over officiële militaire onderscheidingen, eretekens, medailles en decoraties staat in het Handboek Onderscheidingen van het Ministerie van Defensie. In het handboek vindt u alle wetten, Koninklijke en ministeriële besluiten, toelichtingen, richtlijnen, procedures en modellen van voordrachten en andere formulieren op het gebied van decoraties. Voor nadere informatie over militaire onderscheidingen van de krijgsmacht kunt u zich wenden tot:

HDP/Afdeling Decoratiebeleid & Toekenning Onderscheidingen
Kromhoutkazerne, Utrecht
Tel: 030-2184363
E-mail: onderscheidingen@mindef.nl
www.defensie.nl/onderwerpen/onderscheidingen

Draaginsigne veteraan

Wilt u meer informatie over het Draaginsigne Veteranen of deze aanvragen? Bent u uw draaginsigne verloren of is deze kapot? Ga dan naar de website van het Veteraneninstituut.

Zilveren roos

Wilt u meer informatie over het Zilveren roosje? Wilt u deze aanvragen, is deze kapot of wilt u weten wat de levertijd is? Alle informatie vindt u op de website van het Veteraneninstituut.

Draaginsigne Gewonden

Wilt u meer informatie over het Draaginsigne Gewonden? Wilt u weten of u in aanmerking komt voor een DIG of deze direct aanvragen? Dat kan via het Veteraneninstituut.

Opmaken onderscheidingen

Wilt u uw militaire onderscheidingen volgens de norm op laten maken? Dat kan via diverse particuliere organisaties. Deze vindt u hier.

Militaire onderscheidingen

Bent u een militaire onderscheiding verloren of wilt u een ereteken aanvragen? Neem dan contact op met het Ministerie van Defensie: onderscheidingen@mindef.nl of (030) 2184363.

Tenueoverzicht krijgsmachtdelen

Via de volgende website vindt u een aantal algemene aanduidingen van tenuen welke voor alle krijgsmachtdelen gelden.

Snel navigeren in het Veteranenloket

Zoekt u informatie?

Direct contact

088 334 00 00

Het Veteranenloket is 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.

info@veteranenloket.nl